Miksi

Olen 32-vuotias kuvataiteilija ja taksinkuljettaja, joka työskentelee toisinaan myös graafisen suunnittelun freelancer-yrittäjänä. Olen siis hyvin tyypillinen tämän ajan silpputyöläinen. Huolimatta taloudellisesta epävarmuudesta, olen valinnut tämän elämäntavan, sen tarjotessa monipuolisemman arjen.
_

Olen päättänyt asettua nyt ehdolle. Kaikki alkoi ilmastoahdistuksestani, joka on vähitellen kääntynyt toiminnaksi. Ja hyvä niin. Ja siksi toisinaan toivoisinkin myös kaikkien muidenkin vähän ahdistuvan kanssani. Sillä ilmastonmuutos on kaiken muutos: ainoa todellinen olemassaolomme uhka.
_

Kun katselen maailmaa, pohdin: Jotenkin ihmeessä meidän pitäisi pysäyttää maapallon lämpenemisen IPCC:n määrittelemään 1,5 asteeseen.

Olemme tänään vain 0,5 asteen päässä tuosta rajasta, mikä tarkoittaa, että suurten muutosten on tapahduttava seuraavan vaalikauden aikana. Ja olen skeptinen tämän onnistumisesta, kun Kokoomuskin ilmoittaa: “Autot kuuluvat teille”.

Kaikki nykyiset puolueet ovat täynnä erilaisia, toisinaan ristiriitaisia tavoitteita, joista he ovat vastuussa kannattajilleen. Kun puolueiden sisälläkään ei päästä yksimielisyyteen siitä, miten ja kuinka paljon meidän tulisi tehdä työtä ilmastonmuutoksen eteen, en jaksa uskoa puolueiden pystyvän tekemään sitä yhdessäkään. Ei ainakaan siinä mittakaavassa, mitä kansallisen tavoitteemme hiilineutraaliudesta vuoteen 2045 mennessä, vaatisi.

Siksi eduskunnassa tarvitaankin edes yksi edustaja, jolla ei aidosti ole muita intressejä, kuin tutkimukseen perustuvan ilmastopolitiikan toteutuminen ja tarvittaviin päästötavoitteisiin pääseminen.

Tarvitsemme edustajan, joka on enemmän vastuussa ihmiskunnalle, kuin yhdellekään äänestäjälleen.
_

Jos syksyllä löytäisin itseni eduskunnasta, olisin sen kahviossa, käytävillä ja kabineteissa se mukava kaveri, joka aina muistuttaa muita edustajia siitä, mikä oikeasti on tärkeää. Tärkeää on, että me otamme nyt vastuun ja näytämme muulle maailmalle, että on mahdollista toimia. Meillä on mahdollisuus siihen.

Siksi eduskuntamme tarvitsee ilmastoaktivistin joukkoonsa. 
Vahtikoiran vanhan vallan ulkopuolelta.

Ja myönnän, ettei minulla ole vielä lähimainkaan tarpeeksi tietoa. En ole akateeminen asiantuntija. Olen aktivisti, joka noudattaa yleistä tieteellistä näkökantaa. Kuuntelen heitä, jotka neuvovat mikä on globaalin ilmastovastuumme kannalta olennaisinta.

Kuitenkin tällä hetkellä tietoakin tärkeämpää on voimavarani, ilmastoahdistukseni. Se on moraalinen ohjenuorani, joka tulee ohjaamaan kaikkea sitä, mitä minä teen.

Siksi toivoisin että yhteisen elinympäristömme puolesta taisteleminen olisi myös sinulle se tärkein kysymys. Mikäli näin on, aion jokaisessa äänestyksessä äänestää sen puolesta, mikä on maailmallemme oikein. Ääni minulle, on aina ääni ilmastolle.

Download Fullscreen Kuva: Pekko Vasantola / Pixabay
Epätäydellisyyteni ->

Olen koko aikuisikäni saanut ympäriltäni kritiikkiä kielestäni. Toisinaan se on ollut naurua huonosta ääntämisestäni. Joskus taas kommentointia yhdyssanavirheistäni. Joskus taas huonoa menestystä sanapeleissä. Kaikki tuo on vaikuttanut itsetuntooni. _ Olen viimeisten päivien aikana saanut niin kommentointia, kuin apua monilta ihmisiltä liittyen kieleeni. Monet ovat halunneet auttaa minua oikeinkirjoitukseni kanssa. Olen tästä kaikesta kiitollinen, myös teille, […]

Lupaus ->

Me taidamme olla unessa. _ On arvioitu, että maapallon lämpeneminen 1,5 asteella tekisi siitä monin paikoin elinkelvottoman. On arvioitu, että tuollainen lämpeneminen altistaa jo nykyisten apua tarvitsevien lisäksi 50 miljoonaa ihmistä nälänhädälle. 200 miljoonaa ihmistä malarialle. 2 miljardia ihmistä vesipulalle, joka vastaa jo lähes kolmosaa maailman ihmisistä. _ Ilmastonmuutos tulee pakottamaan ihmiset ja eläimet liikkeelle. […]

Miksi ->

Olen 32-vuotias kuvataiteilija ja taksinkuljettaja, joka työskentelee toisinaan myös graafisen suunnittelun freelancer-yrittäjänä. Olen siis hyvin tyypillinen tämän ajan silpputyöläinen. Huolimatta taloudellisesta epävarmuudesta, olen valinnut tämän elämäntavan, sen tarjotessa monipuolisemman arjen. _ Olen päättänyt asettua nyt ehdolle. Kaikki alkoi ilmastoahdistuksestani, joka on vähitellen kääntynyt toiminnaksi. Ja hyvä niin. Ja siksi toisinaan toivoisinkin myös kaikkien muidenkin vähän ahdistuvan […]

Aloitus ->

Tämän kampanjan oli alunperin tarkoitus olla ilmastoahdistuspäiväkirjani. Olen kuitenkin tällä hetkellä elämääni tilanteessa, jossa en juurikaan koe tuota tunnetta. Muutos itsessäni alkoi kai jo muutamia vuosia sitten, veljentyttöni synnyttyä. Aloin ahdistukseni rinnalla pohtimaan omaa osuuttani hänen tulevaisuutensa rakentamisessa. Tuolloin päätin ensimmäisen kerran toimia. Noihin samoihin aikoihin olin aloittanut opiskeluni Turun taideakatemiassa, kuvataiteiden laitoksella. Ilmastoahdistuksesta kumpuavat […]