Lupaus

Me taidamme olla unessa.

_

On arvioitu, että maapallon lämpeneminen 1,5 asteella tekisi siitä monin paikoin elinkelvottoman. On arvioitu, että tuollainen lämpeneminen altistaa jo nykyisten apua tarvitsevien lisäksi 50 miljoonaa ihmistä nälänhädälle. 200 miljoonaa ihmistä malarialle. 2 miljardia ihmistä vesipulalle, joka vastaa jo lähes kolmosaa maailman ihmisistä.

_

Ilmastonmuutos tulee pakottamaan ihmiset ja eläimet liikkeelle.

_

Suomi on sitoutunut tavoitteeseen pysäyttää lämpeneminen IPCC:n raportin määrittelemään 1,5 asteen takarajaan. On kuitenkin arvioitu, että puolueiden tällä hetkellä esittämät ratkaisut tulevat johtamaan yli 1,5 asteen lämpenemiseen. Nykyisellä politiikallaan Suomi näyttäisi olevan pikemminkin matkalla yli 3 asteen lämpenemiseen.

Elämäntavassamme täytyy tapahtua muutos. Muutos tuntuu suurelta. Jotain sen suuruudesta kertoo se, että toistaiseksi vain sellaiset maat kuin Nigeria, Peru ja Papua Uusi-Guinea jäävät alle tuon 1,5 asteen. Puhutaan siis maailman kehittyvistä maista.

Nähdäkseni meillä ja muilla kehittyneillä mailla on vain kaksi vaihtoehtoa, jotta pääsemme samaan. Joko meidän täytyy tavoitteisiin päästäksemme rakentaa yhteiskuntaa päättäväisemmin täysin uudenlaiseksi. Tarkoitan, meidän on tyydyttävä vähempään. Meidän on vähennettävä energian kulutustamme. Meidän on verotettava progressiivisemmin. Ja monia muita asioita.

Tai yhteiskuntamme täytyy romahtaa hallitsemattomasti ja vajoamme sen myötä alle 1,5 asteen. Tarkoita. Ajaudumme hallitsemattomaan kaaokseen, kun ne jotka eivät muuten selviäisi, nousevat kapinaan.

Minusta siinä on miettimistä. Haluammeko jättää sellaisen maailman?

_

Ja kuitenkin Suomi on nykyisillä toimillaan matkalla kolmen asteen lämpötilan nousuun.

Mitä tuo kolmen asteen nousu tarkoittaisi? Kukaan ei tiedä varmasti. Varmaa on kuitenkin, että tuolloin maailma ei enää ole sellainen, millaisena sen nyt tunnemme. Kolmen asteen lämpeneminen tarkoittaisi todennäköisesti jonkinlaista olemassaolomme kriisiä. Tarkoitan siis, että monikaan meistä ei ehkä saa edes tietää mitä tuo 3 astetta tulee tarkoittamaan.

Jo kahden asteen lämpenemisen seurauksena ilmastonmuutosta kiihdyttävien “Nukkuvien jättiläisten” herääminen on todennäköisempää. Nämä nukkuvat ovat maanpäällisten jäämassojen sulaminen, merenpohjan ja tundra-alueiden metaanipäästöt, Golf-virran pysähtyminen ja monsuunisateiden häiriintyminen. Näiden herätessä on ilmastonmuutoksen vastainen taistelu riistäytynyt lopullisesti käsistämme. Tarkoitan siis, että meillä ei tuolloin ole enää muuta tehtävää, kuin koettaa minimoida vahinkoja.

Kahden asteen lämpeneminen tulee tarkoittamaan sadoille miljoonille ihmisille ruokapulaa ja köyhyyttä. Toisin sanoen se tarkoittaa satoja miljoonia ihmiskohtaloita, joita emme ikinä haluaisi itsemme tai läheistemme koettavaksi.

Kuvittele miljoonaa kuollutta. Aika haastavaa.

Ja tässä kohtaa minulle tulee aina mieleen se mitä Jeesuskin sanoi:
Tee toisille, niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän.

Ja heti perään totean aina, että eihän häntäkään kovin moni kuunnellut.
Eikä taida kuunnella vieläkään.

_

Olisiko meidän jo aika puhua siitä, kuinka ilmastonmuutos voi olla kansanmurha tason rikos?

_

Koska iso osa Suomea näyttää olevan päättäväisesti matkalla yli 3 asteen lämpenemiseen, on meidän myönnettävä, että jos emme nyt toimi, on verta myös meidän käsissämme.

_

Ja anteeksi Jussi halla-Aho. En halunnut nostaa sinua esille, mutta se mitä sanot Ylen haastattelussa tänään, pakotti minut ottamaan asian esille. Nostan nyt muutaman lainauksen esille.

”Olen aina yrittänyt teroittaa, että julistamalla tai mieltä osoittamalla ilmastonmuutos ei pysähdy. On vaara, että ihminen kokee näin tehneensä ilmastoteon,”

”Ei varmasti saada [ilmastonmuutoksen pysäyttäminen], tilanne vain pahenee. Oma toivoni, sikäli kun sitä on, perustuu siihen, että maailmassa tapahtuu jokin suuri häiriö, joka pakottaa järjestämään palikat uudelleen taloudessa. Muuten ei ole mitään toivoa, että päästäisiin päästövähennystavoitteisiin. Siinä mielessä olen ihan tyytyväinen presidentti Trumpin toimiin, vaikka ne näyttävätkin kaoottisilta.”

”On poliittisesti hyvin vaikeaa sanoa ihmisille, että teidän kuuluisi olla köyhempiä, kaikki on liian halpaa ja teidän täytyisi muuttaa omaa elämäntapaanne, jotta asioihin voitaisiin oikeasti vaikuttaa.”

Kaikesta tuosta sanomastasi minulle tulee vain mieleeni, että et taida edes oikeasti haluta ilmastonmuutoksen pysäyttämistä. En oikein ymmärrä muuten, mikä se vaaraa on, jos tyttäresi tekee ilmastoteon?

Luulen että olet jo hyväksynyt sen skenaarion, mitä minä pelkään. Ja myönnän heti, tämä on spekulaa sinua oikeasti tuntematta. Sinä ehkä jopa haluat tuon kaaoksen. Ehkä sinä jo näet tuossa mahdollisuuden, jollekin puhdas veriselle maalle?

Valitettavasti minun on todettava, että sinun kätesi ovat jo veressä. Sen ei tarvitsisi olla niin.

Vaikkakin me taidamme ajatella maailman tilasta hyvin samankaltaisesti. On kuitenkin meidän suurin eromme se, että minun toivoni ja lohtuni tässä kaikessa on se, että tiedän ihmisen halutessaan voivan olla maailman kaunein eläin.

_

Lupaus:

YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus, artikla 3: Kullakin yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.

Lienee hyvin selvää, että jos emme toimi päättäväisesti nyt ilmaston muutoksen suhteen, tulemme vaikuttamaan väkivaltaisilla tavoilla satojen miljoonien ihmisten elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.

Kansanmurha tason rikos.

Enkä voi olla miettimättä syyllistymmekö rikokseen jo nyt. Onhan meillä ollut kaikki tarvittava tieto jo vuosikymmen.

Ei välinpitämättömyys tai se ettemme halunneet ajatella asiaa, ole ennenkään tehnyt kenestäkään syytöntä.

On mahdollisuus toimia myös toisin.

Valinta on sinun.

Siksi minä Lauri Tujula sitoudun noudattamaan YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta. Aion tehdä parhaani, jottemme me emme ole jälkipolviemme kuultava syytettyjen penkillä.

-Lauri Tujula

PEACE!


Download Fullscreen
Epätäydellisyyteni ->

Olen koko aikuisikäni saanut ympäriltäni kritiikkiä kielestäni. Toisinaan se on ollut naurua huonosta ääntämisestäni. Joskus taas kommentointia yhdyssanavirheistäni. Joskus taas huonoa menestystä sanapeleissä. Kaikki tuo on vaikuttanut itsetuntooni. _ Olen viimeisten päivien aikana saanut niin kommentointia, kuin apua monilta ihmisiltä liittyen kieleeni. Monet ovat halunneet auttaa minua oikeinkirjoitukseni kanssa. Olen tästä kaikesta kiitollinen, myös teille, […]

Lupaus ->

Me taidamme olla unessa. _ On arvioitu, että maapallon lämpeneminen 1,5 asteella tekisi siitä monin paikoin elinkelvottoman. On arvioitu, että tuollainen lämpeneminen altistaa jo nykyisten apua tarvitsevien lisäksi 50 miljoonaa ihmistä nälänhädälle. 200 miljoonaa ihmistä malarialle. 2 miljardia ihmistä vesipulalle, joka vastaa jo lähes kolmosaa maailman ihmisistä. _ Ilmastonmuutos tulee pakottamaan ihmiset ja eläimet liikkeelle. […]

Miksi ->

Olen 32-vuotias kuvataiteilija ja taksinkuljettaja, joka työskentelee toisinaan myös graafisen suunnittelun freelancer-yrittäjänä. Olen siis hyvin tyypillinen tämän ajan silpputyöläinen. Huolimatta taloudellisesta epävarmuudesta, olen valinnut tämän elämäntavan, sen tarjotessa monipuolisemman arjen. _ Olen päättänyt asettua nyt ehdolle. Kaikki alkoi ilmastoahdistuksestani, joka on vähitellen kääntynyt toiminnaksi. Ja hyvä niin. Ja siksi toisinaan toivoisinkin myös kaikkien muidenkin vähän ahdistuvan […]

Aloitus ->

Tämän kampanjan oli alunperin tarkoitus olla ilmastoahdistuspäiväkirjani. Olen kuitenkin tällä hetkellä elämääni tilanteessa, jossa en juurikaan koe tuota tunnetta. Muutos itsessäni alkoi kai jo muutamia vuosia sitten, veljentyttöni synnyttyä. Aloin ahdistukseni rinnalla pohtimaan omaa osuuttani hänen tulevaisuutensa rakentamisessa. Tuolloin päätin ensimmäisen kerran toimia. Noihin samoihin aikoihin olin aloittanut opiskeluni Turun taideakatemiassa, kuvataiteiden laitoksella. Ilmastoahdistuksesta kumpuavat […]