Aloitus

Tämän kampanjan oli alunperin tarkoitus olla ilmastoahdistuspäiväkirjani. Olen kuitenkin tällä hetkellä elämääni tilanteessa, jossa en juurikaan koe tuota tunnetta.

Muutos itsessäni alkoi kai jo muutamia vuosia sitten, veljentyttöni synnyttyä. Aloin ahdistukseni rinnalla pohtimaan omaa osuuttani hänen tulevaisuutensa rakentamisessa. Tuolloin päätin ensimmäisen kerran toimia.

Noihin samoihin aikoihin olin aloittanut opiskeluni Turun taideakatemiassa, kuvataiteiden laitoksella. Ilmastoahdistuksesta kumpuavat teemat alkoivat esiintymään teoksissani. Yritin tuolloin taiteen kautta vaikuttaa siihen, mitä meidän tulisi ajatella ilmastonmuutoksesta. Nyt koen, että ääneni oli tuolloin rikki. En tuntenut saavani viestiäni läpi. Sen sijaan taiteeni aiheutti minussa yhä enemmän ilmastoahdistuneisuutta.

Lopulta ahdistukseni kasvoi siinä määrin, ettei elämässä ollut mitään muuta kysymystä, kuin ilmastokysymys. Kaikki mitä tein, söin, ajattelin, liittyi siihen.

Kuitenkin viime syksynä aloin pohtimaan rooliani tässä maailmassa uudelleen. En voinut jatkaa ahdistuksen lamauttamaa elämää.

Tajusin, että minun olisi muutettava jotain.

Lopulta muutin monia asioita.

Ratkaiseva muutos tapahtui, kun kuuntelin Jari Sarasvuon monologia strategiasta. Hän sanoi jotakuinkin näin: “Strategia on sitä, että on tunnistettettava tavoitteensa, ja tarvittaessa uhrattava niistä vähemmän tärkeät, sen tärkeimmän saavuttamiseksi.”

Päätin luoda strategian.

Totesin, että ehkei tärkeintä olekaan urani, taiteeni, tai se kuka siitä pitää tai sen näkee. Tärkeämpää on nyt se, koetanko mahdollistaa veljeni tytölle parhaan mahdollisen tulevaisuuden.

Sellaiseen tulevaisuuteen uskoen, toimien ja siksikin jo vähemmän ahdistusta potien.

-Lauri Tujula

Download Fullscreen Kuvat: / Jason Wong
Epätäydellisyyteni ->

Olen koko aikuisikäni saanut ympäriltäni kritiikkiä kielestäni. Toisinaan se on ollut naurua huonosta ääntämisestäni. Joskus taas kommentointia yhdyssanavirheistäni. Joskus taas huonoa menestystä sanapeleissä. Kaikki tuo on vaikuttanut itsetuntooni. _ Olen viimeisten päivien aikana saanut niin kommentointia, kuin apua monilta ihmisiltä liittyen kieleeni. Monet ovat halunneet auttaa minua oikeinkirjoitukseni kanssa. Olen tästä kaikesta kiitollinen, myös teille, […]

Lupaus ->

Me taidamme olla unessa. _ On arvioitu, että maapallon lämpeneminen 1,5 asteella tekisi siitä monin paikoin elinkelvottoman. On arvioitu, että tuollainen lämpeneminen altistaa jo nykyisten apua tarvitsevien lisäksi 50 miljoonaa ihmistä nälänhädälle. 200 miljoonaa ihmistä malarialle. 2 miljardia ihmistä vesipulalle, joka vastaa jo lähes kolmosaa maailman ihmisistä. _ Ilmastonmuutos tulee pakottamaan ihmiset ja eläimet liikkeelle. […]

Miksi ->

Olen 32-vuotias kuvataiteilija ja taksinkuljettaja, joka työskentelee toisinaan myös graafisen suunnittelun freelancer-yrittäjänä. Olen siis hyvin tyypillinen tämän ajan silpputyöläinen. Huolimatta taloudellisesta epävarmuudesta, olen valinnut tämän elämäntavan, sen tarjotessa monipuolisemman arjen. _ Olen päättänyt asettua nyt ehdolle. Kaikki alkoi ilmastoahdistuksestani, joka on vähitellen kääntynyt toiminnaksi. Ja hyvä niin. Ja siksi toisinaan toivoisinkin myös kaikkien muidenkin vähän ahdistuvan […]

Aloitus ->

Tämän kampanjan oli alunperin tarkoitus olla ilmastoahdistuspäiväkirjani. Olen kuitenkin tällä hetkellä elämääni tilanteessa, jossa en juurikaan koe tuota tunnetta. Muutos itsessäni alkoi kai jo muutamia vuosia sitten, veljentyttöni synnyttyä. Aloin ahdistukseni rinnalla pohtimaan omaa osuuttani hänen tulevaisuutensa rakentamisessa. Tuolloin päätin ensimmäisen kerran toimia. Noihin samoihin aikoihin olin aloittanut opiskeluni Turun taideakatemiassa, kuvataiteiden laitoksella. Ilmastoahdistuksesta kumpuavat […]